IoT, Linux

Internetin kautta toimiva kehon lämpötilamittari

IoT työpaja

Osallistuin Tero Karvisen Internet of Things työpajalle, jossa rakensin internetin yli toimivia laitteita eli IoT laitteiden prototyyppejä. Kurssin aikana toteutin parini kanssa kehon lämpömittarin, joka lähettää dataa verkkosivulle, josta sitä voi seurata graaffisen kuvaajan avulla.

Projektin aloitus

Kaikkein kiinnostavin data mitä käsiisi voit saada on omasta kehostasi. On mielenkiintoista nähdä miten keho reagoi erilaisiin ympäristöihin ja ärsykkeisiin. Kehon mittaaminen ja seuraaminen on minulle tuttua puuhaa. Joka päivä seuraan erilaisilla laitteilla ja applikaatioilla sykettäni, unen pituutta ja laatua, kuukautiskiertoani, ruokailu tottumuksiani sekä kuinka monta askelta kävelen ja kuinka paljon liikun taikka istun. Tämän tiedon kerääminen ja seuraaminen ei ole kuitenkaan niin aikaa vievää kuin voisi kuvitella. Itse käytän vain kahta applikaatiota (FitBit ja Clue) joissa vietän yhteensä max 5 minuutta päivässä, sekä FitBit Charge ranneketta. Olen huomannut viime vuosien aikana, että terveyden seuraaminen onkin osoittautunut erittäin suureksi osaksi sairauden ehkäisyä.

Oman kehonlämpötilan mittaaminen on kuitenkin nykypäivänä vieläkin vaivalloista. Jopa kehon mittaamiseen kunnostautunut henkilö kuten minä, mittaan lämpötilaani vain silloin kun epäilen sen kertovan minulle jotain, mitä jo tiedän; olen kuumeessa. Lämpötilan mittaaminen muulloin kuin sairaana on kuitenkin erittäin hyödyllistä. Saisin tarkempaa tietoa kuukautiskierrostani, stressi tasoistani sekä yleisestä terveydestäni. Silti tarpeeksi tarkan kuumemittarin ostaminen, sen käyttäminen joka päviä sekä tiedon kirjaaminen ylös niin, että voisin verrata sitä muuhun keräämääni dataan tuntuu erittäin vaivalloiselta.

Joten ei varmaankaan kuulosta uskomattomalta, että halusin toteuttaa projektin parini kanssa laitteesta, joka mittaa kehonlämpötilaa ja lähettää siitä syntyvän tiedon rajapintaan, josta sitä voidaan tarkastella lisää.

Projekti aloitettiin toteuttamalla ohjelma Arduino ympäristössä, joka vastaanottaa lämpö sensorista voltteja, jotka muutetaan celsius asteiksi.

Kehon lämpötilamittari prototyyppi

Itse koodin kehittämiseen ja testaamiseen  käytimme ArduinoUno mikrokontrolleria. Sensorina käytimme TMP36 lämpösensoria. Sensori antaa lämpötilan kahden desimaalin tarkkuudella, joten se soveltuu kehon lämpötilan mittaamiseen tarkemmin kuin perinteinen kuume mittari.

Projektin toteutus langattomasti

IMG_20170324_021327_423
Sensorin testaamista
IMG_20170324_021336_419
Sensorin kytkentä Wifi mikrokontrolleriin

Monen testailun jälkeen emme saaneet projektia langattomaksi. Palasimme langalliseen Arduino Unoon.

Kurssin sivut:

http://terokarvinen.com/2016/internet-of-things-tyopaja-ict8tn017-1-intensiiviviikon-w12

http://iot.botbook.com/

Projektin toteutuksesta ja etenemisestä toisesta näkökulmasta:

https://robertridal.wordpress.com/2017/03/23/kehon-lampomittari-joka-toimii-internetin-kautta/

Sensori: TEMP36 datasheet

https://www.sparkfun.com/products/10988

ArduinoUno:

https://www.arduino.cc/en/main/arduinoBoardUno

Adafruitn ohjeet:

https://learn.adafruit.com/tmp36-temperature-sensor/using-a-temp-sensor

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s